Vi lever och har det bra

Efter 22min 59 sekunder ar jag antligen inne pa forsta sidan. Yes!!

Flygresan gick i alla fall bra, inga storre problem innan vi skulle hoppa pa planet som gick till addis. Dar vart det ett litet brak mellan oss och en rik etiopier.. men det loste sig..
Val framma pa gasthuset sa knackade vi pa dorren. Ingen hade nagon aning om att vi skulle komma, och det fanns inga rum lediga. Sa vi tillbringade morgonen i vardagsrummet.. alla ratt trotta. Men nu har det lost sig, vi bor i 2 rum nu, men pa torsdag ska vi byta till 2 andra...

Vi har hunnit med en hel del pa de har tva dagarna. Varit pa rundtur, pa skolan och ett girlshome.. Dagarna hara gar aldigt snabbt men man hinner gora mycket.
Imorgon ar det i alla fall nyar och da ska vi lyxa till det lite. vi ska pa sheraton och bada, sedan pa kvallen ska vi ut och kaka med nagra svenska killar som vi har traffat hara. de blir roligt det...

Annars sa har vi planer pa att aka pa utflyckt pa torsdag kvall.. kommer antaglingen hem lordag. Sa vi kommer inte att ha tillgang till dator, sa ni behover inte ha nagon tillgang till internet eller telefon. bara sa alla oroliga foraldrar vet.

Nu ska vi och kaka middag, inte injera denna gang. Har faktist lart mig tycka om det lite nu.. Alla tjejer at det till lunch idag. Sa vi gor mnga framsteg minnsann..

sa kort fattat. Vi har det jatte bra, ingen ar dum mot nagon. Vi lamnar ingen och etiopierna ar jatte snalla med oss. Ingenting att oroa sig for.

Nu har nagra av donnerna gatt och bestallt bord pa Zebra Grill (Mamma, kommer du ihag?), sa bast att borja begesig dit.. som sagt, detta kommer sakert ta ett tag att ladda...

Manga kramar fra alla oss.  Hoppas ni har det bra dar hemma!

//Josse


Vi är i "göteborg"

Så, tur och retur till götet gick bra. Nu är jag och Fanny hemma hos Cia igen. Mycket trevligt.
Resfebern börjar tränga sig på lite, lite smått nervös...
En trevlig kväll har vi haft. Alltig lika roligt att träffa Cia. Vi träffade även Agnes, så alla tjej konfa ledare träffades igen. NICE!
på vägen hem till Cia hann vi med ett och annat..

Imorgin är det på riktigt, idag är det bara på prov m vi kan åka..!:)

Bilder kommer imorgon på arlanda.. Hoppas alla har haft en trevlig kväll. de har vi...
Ca 6.30 timmar innan taxin anländer!

SOJNES!

Hej då!

Nu närmar det sig avgång för oss. Ida har just anlänt till oss, skönt att ha henne hära. Ida har med sig stöd strumpor(lite avundsjuk) och Petra vill ha stödstrumpa för rumpan, men detta finns inte..
En sista koll om allt är med, inga levande ljus tända, allt klart tror ja!

Imorgon är avgången kl 14.00. Då åker vi mot Istanbul och sedan vidare mot Addis. Vi kommer att anlända till etiopien vid 4 snåret på måndag morgon. Ev. att vi kommer höra av oss till någon förälder och säga att vi lever.

Nu önskar jag mig själv en trevlig resa. Jag hoppas att vi kommer att ha 2 underbara veckor.

Sista kollen att allt är med, peppar peppar....

GOTT NYTT ÅR ALLA VÄNNER OCH FÖRÄLDRAR!
Många kramar från oss!

Ps. Ida tror att hon har glömnt nå helvete, vet inte riktigt vad detta betyder. Hoppas inte det är något viktigt.Ds


Hur orkar ni med er själva?

Var Idas fråga till Josefin idag? Anledningen till detta kan jag ana är att vi inte är så planerade inför vår resa. Vi anlände till Umeå cid tretiden idag. Då hade vi inte packat ännu och vi skulle även tvätta. Nu är klockan halv tolv, vi har tvättat är färdigpackade och jag känner numera mig rätt så lugn. Grymt skönt!

Imorgon är det så dags. två kommer taxin för att ta oss till flygplatsen. sen blir det ett dygn i kungliga hufvudstaden innan vi på söndag sätter oss på planet. aaah vad roligt, läskigt och helt fantastiskt.

Undrar vad det första jag ska äta är? Injera, färskpressad juice eller kanske en mango? hmmm... Time will tell..



OJ

Tänka sig, att ja hade varit så här snäll de här året. De kunde ja inte ens själv tro. Men så var det visst.
Har haft en jätte mysig jul, inte en vanlig jul men det var mycket trevligt.

Nu tjatar Fanny om Buzz, känner mig ganska slut efter dagen. De känns nästan som ja har varit en dag på praktiken. Men icket de, vi har firat jul..


Pappa och jag

Imorgon blir de att jobba natt, sen så bär de av till Ume igen. Så på fredag eftermiddag så anländer vi igen till kära Ume. De ska bli ett kärt återseende!

God jul på er alla!
/Josse

God Jul!

Ja, nu är det julafton. Här har vi hunnit äta frukost, och fixa till oss lite. Nu ska jag och Josefin till kyrkan och sen blir det besök hos morfar på sjukhuset innan vi ska äta julmiddag hemma hos oss. 

Hoppas ni får en bra jul!


Bjuder lite på favoritavsnittet av sunes jul också!

Petra Bloggar

Jaha, det känns som om jag har hamnat lite i skymundan i den fabulösa bloggvärlden sedan vår ankomst hem till Piteå. Men, jag kan meddela att jag lever och mår relativt bra. Man ska inte klaga. ("Tänk på barnen i Afrika"-frasen har duggat tätt inne i kollektivet). Sitter här och äter icke-laktosfri (!) fetaost direkt ur burken. Har jobbat från 9.30-22.00 och nu sitter jag i min pojkvän Emils fina lilla lägenhet. Alldeles själv, för Herr Berg är och jobbar i Kåbdalis! Funderar på att knyta mig så jag orkar upp till 13.30 imorgon:P haha. Det borde inte vara ett problem. Men det är det.

Sömn är någonting grymt underskattat! Älskar känslan av att man vaknar av väckarklockan, för att sedan snooza i tio minuter till. Ah, det är någonting att leva för!! Bland annat!

Nä, nu ska jag lägga mig och drömma mina återkommande drömmar om att jag glömmer min handväska med pass och annat nödvändigt i en ica-kundvagn ute i skogen! (Någon som är drömtydare??)

God natt foo shizzle my nizzle!

/Petra

Familjebild

Idag skulle vi barn i familjen försöka ta ett kort som vi kunde ge till våran morfar i juklapp. Detta var lättare sagt än gjort. Efter ca 100 bilder lyckades vi få en där ingen blundade, kollade bort eller något annat...



När vi äntligen hade fått bilden så ringde Jonas till mig. Alla Hortlaxare skulle se på film, så kunde verkligen inte säga nej. Vart inte så mycket tittande av filmen, alla satt och pratade på. men det var mycket trevligt att ses alla igen. Men vart lite lätt sur på de när de inte kom ihåg att vi hade läst dårfinkar och dönickar när vi var små.. men sånt får man väl ta.. Allas minnen kan inte vara de bästa...

Snart anländer nog Fanny hem så vi kan kolla på en film!
/Josse


När man inte har så mycket att göra

Nu har Fanny lämnat mig så ja sitter här hemma själv. Har inte alls så mycket för mig, så ja började kolla på gamla kort. Vet inte om man ska skratta eller gråta när man ser tillbaka. Skrattade i alla fall så himla mycket när jag såg vissa bilder. Tex när jag såg kortet på mig och Johanna när vi hade krockat med skotern. De var inte alls roligt då med nu i efterhand så ser vi ganska roliga ut. Johanna fick sy i pannan av alla ställen och jag fick sned näsa. Vilken kaos det var. Man kan inte annat än att skratta åt de i efterhand. 



Nu hoppas ja att ja är frisk, måste nämligen till stan så ja kan sola lite innan vi åker. Endast 6 dagar kvar innan vi lämnar Sverige.!!



Inte ösit

När man anländer hem så hinner man inte mer än att gå och lägga sig på kvällen sen så är man magsjuk.. Ja har en stark misstanke på vem som kan ha smittat mig.. Alla dessa barnen som har varit sjuka i omgångar i 4:a veckor.. jaja, ja är lite bitter över det, kul jul.. Nej..

/J


soon and very soon

Nu, så är vi hemma i Piteå igen för julen. Avfärden igår var planerad till nio, tio på morgonen, men av olika anledningar så kunde inte bilden lämna umeå förrän vid tretiden.. Efter en fyra(!) timmar lång bilfärd var vi hemma. Både bilresan och när vi väl kom hem var oerhört roliga, vi skrattade och skrattade. Mest kanske åt olika minnen. Hur osm helst, skönt att vara hemma. Josefin ligger hemma sjuk och jag har väl så smått börjat planera att ta tag i mig själv och åka in till stan. Känns som det kommer bli lugna dagar hemma, det behövs nog för om en vecka åker vi! helt galet. tänk så snart vi är där!

Bjuder även idag på lite bilder från addis, denna gång från när mamma och josefin var och hälsade på:


Kaffe under avokadoträdet på missionen där jag bott under mina tidigare vistelser


Korsordslösning under samma favoritträd


Shop av sjalar, skor och annat. Jag övar på min prutnig..

Ha en skön jul, får se om någon av oss återkommer innan vi är tillbaka i umeå igen..

Jaaaaaaa!!!!

Ja, jag fick vg på min tenta, vilket även betyder att det blir vg på hela stats a. Glädje, glädje, nu blir kvällen kul!

bara regn hos mig..

Kan det ge sig någon gång?! det är idag mindre än en vecka kvar till julafton, och det är plusgrader och regnar.. Under mina 11 månader i etiopien har jag alltid sagt att jag saknar sverige och vinter. Nu är det konstaterat, jag saknade sverige, men vintern saknade jag inte. Vinter är inte kul längre, sommar är bättre. Punkt.


Jajjamen, jag har tänkt mycket på Zanzibar de senaste dagarna. En dag ska jag åka dit igen.

Nåväl, det är egentligen inte så dåligt här heller, jag har varit ledig idag, så nu är mitt rum städat och jag är utvilad. Middagen bjöd på köttfärssås och spagetti. Gott gott. Imorgon är sista föreläsningen innan jul (och för mig, innan tentan..) Sen får vi se vad kvällen bjuder på innan vi på lördag tar bilen och åker hem till mamma och pappa. Blir skönt.

Nu är klockan för mycket för mig, ska jag orka upp till tio imorgon måste jag gå och lägga mig. Det är helt sjukt vad jag sover. På hela terminen har jag börjat åtta en dag, annars börjar jag alltid tio, konstigt vad bortskämd man blir. På somrarna brukar jag börja halv åtta och då åker jag från piteå kvart över sex. Hur orkar jag?




Fix och julförberedelser

Nu börjar det så smått vara dags för oss att lämna umeå för julen, så idag har jag lite av en fixardag (ok, jag har fixartimme..) När jag kom hem från skolan, kall, blöt och trött så var jag bara tvungen att vila lite.. (det spöregnar (!) i umeå, sådär en vecka innan julafton så jag hoppas på att det är mer snö hemma)

Men efter min korta vilostund så bestämde jag mig för att baka som jag lovat mamma. När jag ändå höll på med det så fortsatte jag att plocka och städa kök, vardagsrum och hall.. Nu är det bara mitt rum och min toa kvar. De ppgifterna blir lite tyngre.. (Läs: sjukt jobbigt. Ser ut som att ingen har städat på många veckor, vilket ingen har heller..)



Förutom att jag numera ser ut som kvinnan på bilden så kommer jag och Josefin ideligen på att vi mer och mer börjar likna mamma och pappa (fast, det är ju inget dåligt, egentligen..) Häromkvällen satt vi oss framför tv:n, såg på TV och drack te med ost och kex till. Sen igårkväll (och troligen även idag) blir middagen; fil! 

För er invigda är båda dessa fenomen vanligt förekommande hemma hos oss. Så är det. Vi fortsätter.

Dagens låt

För er invigda håller Josefin på att lära sig spela gitarr, numera består hennes repertoar av 3 låtar.. Här är dock den absoluta favoriten. Go tell it on the mountain.

Eller som de flesta etiopier skulle säga: Go tell it TO the mountain.

Praktik i Örnsköldsvik

Haha, jag vet att jag är grym på att rimma (se rubrik).

Är i Ö-vik och leker lärare på dagarna, faktikst väldigt roligt måste jag säga:) Fastän jag inte har ett uns av ämneskunskap så går det faktiskt helt okey:) Min handledare är en tjej som även har tyska som ämne, och det känns ju lite sådär för enda tyskan jag kan är halvknackig från Rammstein-låtar.. DU HAST! typ.

Mimmi min nye vän är världens bästa eftersom jag har fått kvartera in mig hos hennes mami! Jag måste även påpeka att Ö-vik är ju en jättefin stad?! Eller hur? Hus som står å "spela" uppe på bergsväggar och San Fransiscokänsla när man åker bil. Faktiskt!

Nu är det snart jul och det innebär Etiopien som i sin tur innebär vinter som i sin tur innebär pimpling ute på sjön vilket innebär att jag får sätta på mig bäverhandskarna och björnkussefjurran (haha internt skämt) på skallen! Ah.


Ljuskänslig och vit ögonbotten som man har, har man alltid fin grimas i motljuset.

/P

Dagens mattips

Efter att ha fått förfrågningar (ok, från en person, men du är viktig elin!) så kommer här dagens middagstips igen. Som Josefin skrev tidigare så har vi lagat paj och jag tänkte dela med mig av dagens recept.

Köttfärspaj med morötter, 1 form. Sätt ugnen på 225 grader 

Pajdeg:
3dl rågsikt
salt (lagom mycket)
1dl olivolja (går bra med smör också men vi hade slut så det fick bli olja idag)

Fyllning:
Köttfärs (det som finns hemma, vi använde kanske 200 gram)
2 morötter 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Riven ost
en skvätt grädde/creme fraiche eller något annat passande (efter att ha ätit marängsvisch igår blev det grädde för oss) 

Blanda pajdegen och tryck ut den i en form, stick några hål med en gaffel och förgrädda några minuter.
Fräs köttfärs tillsammans med rivna morötter, hackad lök och pressad vitlök. När det är klart blanda ner lite ost och häll på blandningen. 

Häll köttfärsblandningen i formen och grädda i ungefär 20 minuter.

Servera med sallad (detta uteblev för oss idag då vår gurka smakade jäst, mycket skumt, men sant) och sötsur sås.

Njut! (och laga nu, elin!)






Vad är detta?

Av alla er läsare så finns det inte många som kommenterar våra inlägg. Detta tycker vi är väldigt tråkigt. En av er läsare som inte behöver ta åt sig är Ida. Nästan varje dag lämnar hon ett spår av sig. Mamma var ganska aktiv till en början men slutade snabbt. tråkigt!

Sista veckan på praktiken nu. Känns skönt men ändå tråkigt. Finns så himla många söta barn, de är fantastiska. Imorgon är det i alla fall pyssel på schemat. Så vi ska göra smällkarameller hela dagen. Så de ska bli trevligt. Skönt med en lektionfri dag!

dagens bild är i alla fall Ida. Bara för att hon är den mest aktiva kommentatorn! Fler kommentarer efterfrågas. Kanske ni kan få bli dagens bild någon dag!?


Nu ska jag och Fanny äta våran paj som vi hoppas är GOOOOD! men det lär den vara, med tanke på vem det är som har gjort den!


Petra har lämnat oss

Idag tog Petra sina väskor och begav sig söderut. Den kommande veckan ska hon vara i Ö-vik på praktik. Så nu är det bara jag och Fanny hemma.
Gårdagen har lämnat sina spår. Har varit otroligt trött hela dagen. Så ska bli skönt att sova inatt.
Påväg in på Corona så hade vi de mycket trevligt. Träffade massa roligt folk. En lite konsert han vi även hålla för killen i kiosken..

Sista veckan på praktik nu! Snart får jag åka hem ! Skönt!


lugna gatan

Idag är en lugn dag. J sover, jag och P har sett på Napoleon Dynamite (helt sjukt rolig film!) Jag har pratat i telefon en hel massa, en tjej som var i etiopien förra hösten och som åkte hem för ganska exakt ett år sedan ringde, så vi fick prata lite för första gången på ett år. Helt fantastiskt roligt. 

Tröttheten i kollektivet beror till stor del på gårdagens bravader. Vi var alla tre ute och svängde våra lurviga på campus. J och P var hos I och L på middag. Jag och min vän U hade inga planer men tillslut hamnade vi på Tomtebo hos en klasskompis. En riktigt trevlig stund där blev det. Efter det så GICK vi till campus (det var halt, svinkallt och jättemörkt) Där hade vi tänkt träffa J och P och andra folk på Corona, men då kön var kilometerlång hamnade vårt sällskap på e-puben. Gratis inträde och garderob. Där spelades i mitt tycke oerhört dansvänlig musik (många gamla abba- och carola hits) så vi dansade tills vi inte längre frös. Vid halv två styrde vi kosan hemåt och insåg idag hur roligt det är att gå ut och dansa. Kanske något man ska göra oftare?


Jajjemän, dans och underhållning. Inte Lillemors men gott nog ändå..

natten går tunga fjät..

Efter att för någon vecka sedan bestämt att vi skulle lussa på luciamorgonen ångrade nog fler än jag det när väckarklockan ringde vid sju imorse. Men sagt är sagt och vi bestämde oss för att ändå ge oss iväg (det spöregnade dessutom ute!! inte mycket luciastämning där inte) Så vi kokade glögg, packade pepparkakor och lussebullar och gick för att väcka M. Efter ett kort stopp där så begav vi oss till I, efter många plingningar på dörren öppnade hon och vi sjöng det finaste vi kunde innan vi fikade. Därefter fick luciatåget en till medlem då vi begav oss till M för nästa stopp där bjöds det också på skönsång och fika. Efter denna kraftansträngning var det bara att gå och sova några timmar. Nu har vi handlat våra julklappar klart och lugnet infinner sig än en gång på ålidhem.

Kan dela med mig av lite bilder som jag helt utan tillåtelse har tagit från I:s blogg.


Istället för vita klänningar var temat för oss rött, och ljus tog vi de vi hade. Jag och J hade blå, medan K tog ett blockljus


Första fikastoppet


och så blev vi fem..


fika igen..

Ha en skön lucia!
Fanny

Titta, vi är i Afrika!

Vi vill gärna smälta in med den lokala befolkningen när vi åker till Etiopien, så vi har tänkt gå klädd som invånarna. 
Detta kommer att komma som en överraskning för våra resenärer så vi tänkte att vi börjar redan nu att vänja de vid tanken på hur detta kommer att se ut. 


Detta är en typisk klädsel som vi kommer gå runt i de kommande veckorna. En sak som är väldigt skönt är att vi inte behöver tänka så mycket på solkräm. Med det menar jag inte att vi inte ska ta med oss solkräm. För även om man har dessa kläder så kommer man att bränna sig. Man kan väl säga att kläderna har en solskyddsfaktor på ca 30. Så packa gärna med solkräm ändå. Vi kommer att bränna oss..


Nu när man jämför Petra och mig så kan man ju tycka att jag ser lite larvig ut. Men tänk själv, hur larviga kommer inte vi se ut i Etiopien om vi kommer klädda som P...?

Vill även passa på att välkomna våra nya läsare. Hoppas ni njuter och att fler kommer att ansluta inom kort!

kvällens vändningar

efter flygande jakob till middag, som förövrigt var gott. så ändrades planerna. Vi hade tänk gå på bio rätt många, men det var ingen utom jag och P som kunde. Det var diverse ursäkter men J:s var den sämsta. Hon behagade inte att komma hem från skola och förberedelser förrän vid fem så hon hade inte hunnit sova middag, då skulle hon absolut inte orka med bio. 

Sagt och gjort kollektivet bestämde vi att ta en riktig slapparkväll. Vi tog bilen till Carlshem där vi solade och gick på statoil. Där hyrdes film, köptes chips och godis. Nu ligger vi i soffan, filmen är slut och vi är mätta.

Yes, yes, nu är det nästa mission; klockan är ju faktiskt efter nio och J är fortfarande vaken, nu borde hon gå och lägga sig!

Inte länge kvar nu, snart är vi "hemma" i Etiopien. 

Och på tal om det; dags för nästa musiktips: Till Ida (och ni andra)
 
Abinet Agonafir, vinnare av etiopiska idol. Oerhört stor, och min personliga favorit.
Även lite bilder från Addis, DIT ska vi!

Humma brumma

Nu ska vi äta Flygande Jakob, fast vi har haft ute en efterlysning efter J! Men nu är hon på väg hem så vi får mat i magen!

(Tjuvat bilden, vår ser godare ut! :P)
Sen ska vi se Twilight, har hört att man blir kär. I killen som spelar huvudrollen eller bara i filmen är ännu att utvisa!
Vi lär recensera filmen senare!
Hooojres! /P

Mera bilder

Efter mycket väntande fick jag så upp några fler av våra kollektivbilder. Känn julstämningen!

Julblomma, present från Isa med syster som nu pryder vårt köksbord

Petras svar på att vara ofixad. De obligatoriska pyamasbyxorna är såklart på.

Torkning pågår.. Nu ska det lukta jul!



Detta men julen börjar stiga oss upp över huvudet.

Igår efter middagen så började vi koka knäck. Den vart grymt god! Så nu har vi knäck i våran kyl. Mums!
Vi kom även på att vi skulle börja torka apelsinklyftor. Detta tar ca 20 timmar. Så vi har ett tag bort innan det är klart, för man vill inte gärna lämna ugnen på när man sover.. Undrar bara hur nästa jul kommer att bli här, om vi har kryddat så här mycket detta år. 

Idag när jag kom på min praktik så fick jag veta att min handledare var sjuk. Så det resulterade i att jag fick vara vikarie. Skönt att vara på VFU och ändå få pengar. Satt inte helt fel, så de lär gå lite lättare att gå upp imorgon när jag vet vad som väntar. Kul att få ha egen tid med barnen med. Så man får vara lärare på riktigt.

Den stor bloggdrottningen blondinbella la för någon dag ut en bild på sig när hon var "ostylad". Ingen av oss här hemma kunde se att hon var "ostylad", så vi tänkte att nu lägger vi ut bilder på hur man ser ut när man ÄR ostylad. Se och njut!


Detta är då att vara ostylad. Dålig hållning, slappa kläder,  allmänt fula. 
(skulle få upp en bild på P med, men det gick ej)

Nu blir det boxning med Ville från klassen, han ska allt få tjejspö! 

Trevlig kväll! /Josse

Hahahaha



Har haft grymt roligt med detta mms från miss Ida Sneee www.idasnellman.blogg.se 


Förtydling

Till Ida som frågade så är (w) menat att uttalas lite sådär halft. Ett w som inte hörs så mycket.. Hittade även det här för er som har lättare att lära om ni hör uttalet:



Nu: middag!

Etiopienkväll och språklektion

Ikväll har vi bjudit våra vänner som vi ska åka till etiopien tillsammans med på etiopisk pepparsås (försvenskad traditionell etiopisk mat). Riktigt populärt, måste väl erkänna att jag och J än en gång lyckades! Innan det blev kväll för oss så planerade vi lite för vår resa som faktiskt äger rum om bara tre (!) veckor!!! Spännande!

Så ikväll tänkte jag bjuda på en kort språklektion till Etiopiens officiella språk amarinja. Plugga nu ordentligt allihopa!

Några viktiga ord och uttryck! (Obs! Uttala som jag skriver, med svenskt uttal på bokstäverna!)

Hej! - Salam Ne(w) (Hälsningar i Etiopien tar lång tid, den du möter kommer säga massa saker, men svara bara det här om och om igen så blir det bra) När du tycker att du salamat klart kan du bara säga: Egsabier jimasgen.

Viting - Ferenji

Etiopier - Habesha

Vad heter du? - Seme Mane(w) (till kille) Semesh Mane(w) (till tjej)

Jag heter... - Seme ..... Ne(w)

Vad kostar det? - Sinte ne(w)

Siffrorna (1-10) - and, hulet, sost, arat, amest, sidist, sabat, sement, seteng, asser

OK - Eshi

Var stark! - Ajsosch (till tjej) Ajso (till kille) Detta uttryck används JÄMT, kan användas i de flesta sammanhang..


Det var allt för idag, men för att ni ska få in rätt uttal så bjuder jag även på ett klipp av Teddy Afro, etiopiens allra största artist:



Håll till godo! Och öva nu flitigt!

Lördag i all sin ära.

Nu börjar lördagskvällen smyga sig på. F är och bakar pepparkakor hos en tjej i hennes klass, P ska göra sig klar för en myskväll hos en kompis från Piteå. Själv så sitter jag och väntar på att Mikaela ska anlända så att vi ska åka ut på äventyr. Vi ska till Liljansberget för lite julmys.

P har kommit hem från hennes första match med Vännes. Den slutade 1-1. Bra jobbat tjejen!

Får hoppas på att F kommer hem med massa pepparkakor så att man har något gott att äta ikväll/natt när man kommer hem. Skulle inte vara helt fel med lite nybakta pepparkakor inte.


Eventuellt att man får baka egna annars om det inte kommer hem några ikväll..

Ha en trevlig kväll gott folk, och mamma. Önskelistan kommer, ha bara lite tålamod. Den kommer eventuellt imorgon via mail.

Lev och må!

dag i slapphetens tecken

Idag ha rvarit en riktigt slapp dag- Vi har gjort ingenting. Alla tre var lediga så vi tog en riktig sovmorgon. Vid sådär halv tolv gick vi upp, lagade en riktig frukost som vi bjöd in M till. Sedan satt vi länge och åt, fortsatte framför tvn innan vi vid fem gjorde pizza och åt.

Vi läste även i en av de mer kända bloggerskornas blogg, att hon såg riktigt ostylad ut. Sen hade hon en bild på det. Sagt och gjort, vi tog en bild på när vi ser rikigt slappa och ofixade ut. Hoppas vi kan dela med oss av den lite senare..

Vid halv sex klädde vi på oss, gick till iksu för att bada bubbelpool på iksu. När den var konstant upptagen så  badade och lekte vi i den lilla poolen, innan vi gick till ångbastun. Efter det köpte vi godis och nu ser vi idol. Kan konstatera att idolerna skulle behöva en ny stylist. Vad tror ni?

Hur som helst, skööönt med en dag utan något att göra.

Snart, snart..

.. åker vi till Etiopien, jag håller noga koll på dagarna (nu; bara 24 dagar kvar) Jag och J satt för någon vecka sedan och försökte vad vi kan fylla våra två veckor med. Känns mycket roligt. 
Till landet som luktar kaffe, urin och sopor
Till landet som jag älskar och hatar
Till landet som är helt fantastiskt, och samtidigt så fruktansvärt.

Här kommer lite bilder för inspiration och för att visa vad vi faktiskt är på väg till:


Min vän, skoputsaren, jobbar på förmiddagen, skola på eftermiddagen. Nu kanske 15 år


Förskolan, jobbar hårt på bildlektionen


Allra yngsta barnen i skolan, 3-4 år. Första veckorna grät de så fort de såg mig (hmm undrar om det berodde på mitt skräckinjagande yttre eller min oerhört vita hud?) men det förbyttes snabbt till många kramar och pussar


Söndagsskola


Jag i mina nygjorda flätor tillsammans med god vän


Skomakaren alldeles utanför gästhuset. För en tjuga får man skorna lagade, vad än problemet är


Oerhört roliga skyltar. Här är en favorit. Y-me (alltså, Why Me?) Butik som säljer brudklänningar?


Addis egna lokaltrafik. Stoppa en minibuss, betala en krona och ropa stopp när du vill av


ALLT på taket


I de stora bussarna blir det fullt. Man ser ofta en arm sticka ut genom de stängda dörrarna. Eftersom ficktjuvar frodas i dessa bussar brukar jag undvika denna typ av kommunikation


Min favorit soft-försäljerska (soft = näsdukar) så fort hon ser en möter hon en springande med en hård kram

Det var det för idag. Blir kul när kollektivet får gemensamma bilder att dela från resan.
Nu ska en av de två som sitter i soffan med datorn i knät sluta med det. Istället; TV och bara njuta. Imorrn är jag ledig (heelt ledig, inget plugg) så nu kan jag göra det med gott samvete. 

Ha en fin kväll!
/Fanny




En liten parentes

Hej mina vänner.
HAHA satt å garva åt J vid middag bordet nyss. När hon bodde ensam så skar hon upp en nyköpt korvring, la det på smörpapper som låg i sin tur på en plåt som hon sedan frös ner ett dygn. Sedan så kunde hon med lätthet lägga dessa i en påse. Undrar ibland vem som egentligen är närmast pension i detta kollektiv.

Hahaha

Snart ett och halvt år...

Ja det är snart ett och halvt år jag har bott här i Umeå. Kan inte påstå att det är överdrivet många som har varit och hälsat på under den tiden. Kankse valde man fel stad eller så är de bara så att folket inte känner att de vill komma och hälsa på. Mig spelar det egentligen inte någon större roll, har slutat att tänka på vad och varför det är så. För det som är det är..

Detta är då Umeå i sin skönhet för er som har missat det.

Imorgon är det torsdag och det betyder att det börjar närma sig helg. Det är helt galet vad veckorna går snabbt när man är på VFU. Men helgen ser jag fram emot. Skönt att kunna sova lite längre än vad man gör på veckorna..

En rolig sak är att vi snart sitter i Etiopien och kanske dricker en kaffekopp eller gör något annat, eventuellt att vi kanske sitter och äter just vid denna tidpunkt om precis 1 månad.! Jag håller på spricka av längtan. Jag vill åka Nu nu nu!

Visst är barnen söta? Inte konstigt att man håller på att längta så mycket som man gör!

Middag med tjejerna nu! Krya på dig Ida!
Kramar/Josse

Bilder

Här kommer lite efterfrågade bilder på vårt julpynt. Det är så mysigt med jul att till och med opponering i skolan och tenta på torsdag känns ok

 
Fönstret i köket, mysigaste rummet i hela lägenheten
 
I brist på julgran hängde vi upp julgranskulorna i vårt ris i hallen. P och J är tveksamma men jag gillar det.

Även toadörren har fått sin egen prydnad. Fyra ljus, men inte allt för långt bort i alla fall

Min lilla tygtomte som får plats mellan mina två lp-skivor

Julkort från Etiopien, syns inte på bilden, men Josef, Maria och Jesus har alla etiopierfärgade ansikten. Min absoluta favorit prydnad just nu


Ännu ett julkort som jag ramat in. Detta från unicefs samling för några år sedan. J tycker jag sparar på så många konstiga saker som kan vara bra att ha. Här är en sådan!

Det var det vi hade att bjuda på idag. Nu blir det mer tentaplugg.. Jag har verkligen tenta jämt..



strålande jul

Nu är jag hemma i Umeå igen efter en trevlig helg i Piteå. Efter att ha haft ett "familjemöte" så här på eftermiddagen så började vi julpynta med det jag tog med mig från farmor och mamma. Blev faktiskt jättemysigt i lägenheten. Julstäningen infann sig också när vi satt och åt köttsoppa med tända ljus och julgardinerna upphängda! Eftersom jag inte var i Sverige förra året vid jul, missad ejag ltie av julstämningen, när det var 20 grader varmt och vi jobbade typ alla dar utom julafton. Så iår blir det desto mer. Har däremot inte sett årets julkalender ännu, men jag har däremot lyssnat på "munken och kulan änglabyrån" sjukt rolig julkalender av en man vid namn åke samuelsson, ska se om jag hittar något klipp att dela med mig av.

Ha en trevlig kväll!

 

RSS 2.0