Mycket nu

Tenta imorgon..
Det känns verkligen inte bra..
vet inte vad jag ska plugga..?
Vet inte hur jag ska göra?!

Ikväll ska vi iallafall på combat, ska slå ut all min ilska på matte..
Nu ska ja och F plugga! Vi saknar P lite som är hemma i Pite..

Inte nå intressant just nu...


Fullt hus hemma

Nu är P:s familj här och hälsar på. Det har varit mycket trevligt, vi åt en god middag och nu har vi just kollat på Idolutröstningen. Innan dess var jag hemma hos Ida en sväng och kollade på Idol.

Dagens träning bestod av intervall spinning och styrketräning. Var helt slut i bena så de ska bli skönt med två dagars vila. Men bicke och trippe fick sig en genomkörare de med idag, så snart kanske de med vill visa sig...

Imorgon bär det av till Skellet med F, vi ska jobba hela helgen. Våran vän Ida kommer att åka med oss och hålla koll så att vi håller oss på vägarna. Det ska bli skönt att komma bort från staden liten. Kanske skönt för P med att vi åker så hon får vara med familjen själv. 

Tidig fredagkväll från oss alla.
/J 

kulturell

Medan J och P ägnade gårdagskvällen åt att kasta löv så gick jag med några klasskompisar på teater. Den hette Bagdad Burning, det var en föreställning som handlar om kriget i Irak, från Irakiernas sida. Den var baserad på en irakisk tjejs blogg. Helt fantastisk var pjäsen, men den lämnade djupa spår. Har aldrig varit på en föreställning där 350 personer gråter när det är slut. Hur kan vi människor behandla varandra så? Hur kan vi låta det hända? Människor dör!

Lördag, 20 mars 2004
För ett år sen, just den här dagen, började kriget.
Det var början på "befrielsen"...
Vi har befriats från våra jobb, våra gator och våra hem... En del av oss har till och med befriats från familjemedlemmar och vänner.
Kriget mot terrorismen är ett skämt. Jag hoppas någon känner sig tryggare, för vi gör det absolut inte.


Bara ett litet utdrag ur bloggen.. mer finns på riverbend.blogspot.com

Kvällen avslutades med te och diskussioner hur vi ska lösa världsproblemen.

Diskusionen fortsatte vid lunchen idag. klokare blir man inte.


Sedan väntade seminarium för min del, där paniken för tentan började infinna sig. Ämnet är inte alls lika lätt som sist. Mest svårt. Jag vet INGET om EU, inget om Sveriges politik. Hjälp någon?

Imorgon lämnar jag och J Umeå för jobb i grannstaden. Blir skönt med lite pluggpaus. Annars lagar P mat för fullt, hon väntar besök från familjen, så det gäller att visa upp sig från sin bästa sida. 

J är och spinner med Mogge, får se om hon lever när hon ramlar hem.

Take care
F

Löv, löv, löv

Idag på skolan så hade vi upptäcksfärden. Med det menas att vi hade barn från olika skolor som vi hade lektioner med. Våran klass hade mattelektioner i och med att vi håller på att läsa matte just nu. Så de var mycket roligt, och gick bättre än vad jag trodde de skulle gå.

När jag kom hem så var det raka vägen till hotellsjukhuset för att träffa farmor. Vi åt en riktig god middag och hon har stolt visat upp sin nya mobiltelefon.

När jag anländer till vårat hem så får jag se hur vårat kök blev, de vart jätte jätte fint. Vi har fått nya köksluckor och ny bänkskiva. Ett stort lyft för köket!

Jag och P har vart hemma hos Mikaela en sväng nu på kvällskvisten. Vi kollade på film men varken ja eller P tyckte den var bra så vi bestämnde oss för att åka hem. Men vi kom inte hem på en gång. Istället så hittade vi massa höst löv som vi snurrade runt i ett tag..

Sov gott alla kära läsare, de ska vi göra
/J




Hantverkare

Som säkert många av er vet om så har det varit ett rännande av tjänstemän i denna lägenhet. Målare, hantverkare, vaktmästaren Kaj (som förövrigt ligger på plus-sidan nu) och dyl. Just nu är det snickare här tror jag och håller på att byta kök. Jag hade min väska i vardagsrummet så jag sprang snabbt förbi köket och tittade in, och det blev ju riktigt snyggt!! Josse lär ju lägga upp en bild senare idag. Ja, iaf, så nu kan jag inte äta frukost/lunch. jättejobbigt. Men det var tur att jag köpte två geisha chokladkakor för 20 kr igår så jag kan äta det iaf.

/P


De nya bloggdrottningarna!

Sitter just nu och lyssnar på popkungen Michael Jackson. Tycker det är dumt att man dissar stjärnors musik bara för dom är lite "korkade". T.ex. Carola! Grym på scen, såg henne faktiskt två ggr (!) på en sommar och det fantastiskt kul på konserterna, men något innanför pannbenet verkar hon inte ha.

Ja, eftersom vi nu har skrivit snart i två veckor (?) så måste man ju bli imponerad av statistiken. Vi är ju på väg upp mot bloggstjärnorna, Blog awards och en massa gratis grejor från företag. Så, i sann bloggdrottning anda tänkte jag lägga upp ett plagg jag är liten kluven till. Bu eller bä?

Ändå ganska frän?

Den är från forever21.com som alla dessa bloggerskor ständigt tjatar om, och de har faktiskt snygga kläder och tjafs.
Men eftersom vår Etiopien-resa närmar sig så får jag nog bara klicka runt tror jag.

Uppdaterar senare!

/P


Less

Igår kväll var det inte någon vanlig filmkväll. Nej, utan de var DVD 2 som skulle ses. Våra lärare har varit så finurliga att de har spelat in föreläsningar på på dvd skivor till oss. Detta har de gjort för att de inte finns någon tid på dagen att ha föreläsningarna på så de tror att vi har mycket tid över och vill se de på kvällstid. Som om inte vi hade nog?! Men de är klar, lärarna har ju "så mycket att göra nu", vilket vi tydligen inte har!?!?! Men vi kämpade oss igenom filmen iallfall.


Tjejerna undet föreläsningen, inte alls så glada som de annars brukar vara...


När jag kommer hem från Ida och Linnea så har P och F något fuffens för sig. Jag får varken gå in mot deras rum eller i vardagsrummet. Utan ja fick endast gå in i köket. När jag kommer in i köket var det jätte fint städat, och efter ett tag så ropar de att ja får komma bort till P:s rum. Då här de städat jätte fint dära, möblerat om och så. De har även städat resten av lägenheten jätte fint. Båda var väldigt nöjda över att de hade gjort de. F säger till mig:
- Nu måste du vara nöjd, din uppfostring har gett resultat..
(Brukar vara lite hård på städningen...)
Sen blev de källsfika med tjejerna, vi hade inte så mycket så vi kokade oss ett ägg med en kopp te till. Mycket mysigt!
             
Petras rum                            Fannys rum                            Fanny i skrattgråt
                                                                                                  te genom näsan

Nu blir det bodypump för att få ur sig all ilska.. Sedan kalas hos Kicki!


Intressant föreläsning

Idag har jag varit på en föreläsning som alla lärarstudenter måste göra, heter någonting i stil med språklabb. Det var en kvinnlig logoped som pratade om hur man ska föra rösten, hur man ska andas när man pratar inför en grupp och so on. Hon pratade även om stammning som ungefär 0.4 % av befolkningen lider av. När jag satt och lyssnade så tänkte jag på själv när jag stammar, visserligen stammar jag inte så att det är ett symptom men när man blir uppstressad eller är i en pressad situation kan man ju börja småstamma (om man nu kan kalla det det). Det gör säkert alla lite då och då, men de personer som vi fick lyssna till var riktiga stammare, Vilken pärs att stamma! Känner ett fåtal som gör det, men har aldrig pratat med dessa om det. Vissa skäms, andra försöker överkomma detta utan att vara rädd för att prata. Jag tror att som lärare har man nog ett stort ansvar för elever som stammar!

I övrigt denna dag har jag ätit en egenkomponerad wok som tog ungefär 10 min allt som allt att laga till igår!
Kan berätta lite kort vad den innehöll, eftersom wok kan man göra mängder av och sedan ha som matlådor, vilket var vår tanke igår. Jag gjorde min wok med kyckling, champinjoner från Ukraina (tänker bara på tjernobyl!!), bambuskott, gräslök, kokosmjölk och röd currypasta. Jag tror att man kan i princip kan woka alla möjliga grönsaker och kött, så om någon grönsak är på extrapris för att den börjar gå mot "bäst före datum", köp det och känn tillfredställelsen av budgetinköp krypa i kroppen. Allt detta ska naturligtvis wokas i en VARM wokpanna, lägg inte i kött eller grönsaker i en kall panna. Det ska gå fort att woka, inte stekas som i en panna.

Så vidare till eftermiddagens och kvällens planering:
Väntar på att vårdcentralen ska ringa upp mig så jag får ta lite sputor någon gång!!
16.15 är det bodycombat på IKSU! Har aldrig prövat så det ska bli väldigt intressant.
Sedan ska jag nog sätta mig ner och samla in vetenskapliga teorier om läraryrket. (Fattar inte heller vad jag själv menar med det än) och sen kanske se en serie på tv, sen vidare att sussa gott i min beloved säng. Vad går det  för bra serie ikväll förutom Tila Tequila? Det verkar bara vara jag och Fanny som har blivit sålda på serier. Jag tror det händer för lite drama i våra egna liv så vi måste se 20 personer slåss om en tjej. Lite vardagsspänning sådär.

Ja, iaf, nu ska jag gå och vara trevlig med Fanny som just kom hem!

Ciao /Petra

Core, spinning och kalas

Efter att ha varit på en väldigt ogivande dag i skolan så åkte jag hem till P och började fixa middag tills F skulle komma hem. Vi slängde ihop två olika wokrätter. Båda med kyckling men vi ville ha olika grönsaker så de fick bli olika idag. Detta är inte något som händer ofta, ja tror de är första gången vi inte äter samma mat allihopa.. Märkligt

Efter maten så skynda vi iväg till iksu för att köra slut på oss själva. Första passet var Core och efter det vart de spinning. Väldigt skoj att vi alla var tillsammans och tränade. Vi hade även sällskap av Ida, Isa och Amela. Så vi var ett riktigt tjejgäng som var och tog ut oss.

Efter att vi tränat klart så begav vi oss till Mikaela som fyller år idag. Där var de kakor och tårta. Så våran träning gick väl + - noll. Men men, de va skoj! Grattis till dig!

Imorgon är de skola och sedan träning med tjejerna!

Ha en fin kväll!
/J


åter samlade

Då var det söndag kväll och kollektivet är en en gång samlade. Vid fyra ramlade F in igen efter helgen hemma. En timme senare kommer P hem efter ett 70 (!) minuters pass spinning, lagom trött. Kan detta vara anledningen till att hon redan åtta på kvällen lämnat oss för sängen?

Nåväl, efter handling på Ålidhem värmde vi upp veckans köttbullerester och kokade potatis och gjorde mos. Mer har nog inte hänt. Ikväll väntar söndags tv. Ensam mamma söker och sen film. Imorgon börjar allvaret igen.

Take care!

glädjehälsning från norr

Jag har i helgen lämnat kollektivet för att åka hem tillpiteå, där jag har pratat om Etiopien tillsammans med Elin idag. Igår träffade jag Emma, såg och idol och mös.

MEN, dagens glädje kommer då jag för 100:e gången sen igår gick in på statsvetenskapens kurswebb och äntligen hittade tentaresultatet. Jag klarade den förra tentan i politsk teori, fick till och med VG! Så ikväll blir det glädje och ända fram till nästa tenta på två veckor vars ämne är lite svårare.

Nåväl, imorgon äker jag hemåt igen. Måste ju erkänna att jag saknar de två hönorna.

Förresten P och J: biljetterna, jag ringer om dem på ett tag!

/ Fanny

Lördag

Tjolahopp.
Egentligen skulle jag föjla J till iksu men jag fann att sängen var mkt mer behövande. Just nu så har jag försökt logga in på iksus hemsida utan någon lycka. Förstår nu att jag har glömt ett squashpass... inte bra. Jaja, ska dit senare och fixa till detta, hoppas det inte blir dyrt dock... Ja, iaf, igår så hade jag konstigt ont i magen, men det hade gått över när jag sov, så ingen behöver bli orolig. okey? :P

Ikväll blir det nog chilledill med rebecca tror jag, vi måste verkligen hitta på något roligt att göra.. Någon som har något förslag? Vad gör man i Umeå en lördagkväll som är roligt? Utan alkohol invovlverat d.v.s?

Ja, iaf, så klarade jag min första tenta galant!:D Kommer leva på detta gode länge. Wiie!

Hojres!

Vi överlevde

Tro det eller ej, vi överlevde spinnigpasset som vi var på tidigare idag. Det var mycket roligt, men ack så tugnt.
Ledaren var Maries kompis, och man såg att de var kompisar. Hade precis samma stil. Som tur var inte samma musiksmak!

Petra ligger på soffan och har ont i magen.. Måste no kolla till henne, vill ju inte att hon ska ligga dära själv och ha ont.. Kanske lite te skulle göra susen!?!?

Imorgon blir det core på förmiddagen. Sen blir det middag hos Kicki! Men nu först ska ja kolla till P så hon lever!


Helt själva

Idag lämnar Fanny oss. Hon ska hem till Pite för nya äventyr där.
Jag och Petra ska alltså klara oss ensamna här en hel helg.
Undra hur detta kommer att sluta?!
Min helg är iallfall ganska planerad, ikväll blir det Idol hos Ida och Linnea och imorgon har Kicki middag och en liten födelsedagsfest. Undra bara vad Petra ska göra? HUm.. hon klarar sig nog.
Föresten så klarade hon tentan. Så ett STORT grattis till henne från mig!

Egentligen borde våran längenhet städas, kan inte förstå hur snabbt det blir skitit när man bor flera stycken. Det blir inte mindre stökigt när man bakar kanelbullar heller... Ska no ta tag i lite städning på min lediga dag.

kl. 16.15 befinner jag mig på IKSU på ett spinning pass med Mogge. Vet inte om jag kommer att komma levande därifrån, med tanke på att det är ett max pass.. Man ligger nära maxpuls hela passet.. Det är osett ännu om jag kommer att överleva..

/J

Jag har tagit helg

Idag gjorde jag min sista skoldag för denna vecka. Mycket skönt med tanke på att vi har haft skola hela dagarna och på kvällarna har vi suttit med seminarium. Så idag avslutade jag min skolvecka med en kaffe med brudarna. Kändes skönt att få släppa seminariet vi hade på eftermiddagen.

Petra och Fanny håller på att diska undan maten. Jag har blivit befriad från detta för jag gjorde köttbullar till middag. Amela har kommit och hälsat på, hon försöker sälja ett par skor till oss, men ingen av oss nappade på förslaget. Vi fick höra en stor suck av henne när vi sa att vi inte var i behov av skor.

Dagensmiddagstips går i husmanskostens tecken:

Köttbullar i ugn:
1½ dl vatten
2msk ströbröd
Köttfärs, kanske 600 g
1 gul lök
salt
peppar
1 ägg

Blanda vattnet och ströbrödet i en bunke, låt det svälla i ca 10 min. (Mamma sa att de kunde vara lite längre om så önskades). Tillsätt köttfärsen, strö på saltet på köttfärsen innan du tillsätter det i bunken. Mammas eget påhitt, gör ni me det, de vart bra! Blande köttfärsen väl med löken och ströbrödet.
Tillsätt ägg och svartpeppar, börja rulla.. Gör inte så stor sats om ni inte har så mycket tid.. detta tar nämligen tid...

Sätt plåten i nedre delen av ugnen. Låt de gräddas ca 20 min, rör om då och då. Servera med Pasta, majs och morötter.
smaklig måltid!



--------
Helt plötsligt byttes kvällslugnet ut mot full aktivitet i köket. Josefin och Petra kom på den eminenta idén att baka bullar.  Så nu står de i köket tillsammans med Amela för att försöka få ihop något som liknar traditionellt svenskt fika. Jag och Mikaela betraktar det hela och är nog glada att slippa vara med om detta spektakel. Men trots detta blir det inte fel med bullar till kvällstv:n. Well, well regn ute så då åker gummistövlarna på, tänk när man var yngre och inte ville ha stövlar för att det var pinsamt. Oj oj vad man har haft konstigheter för sig.

Imorgon lämnar jag kollektivet och beger mig mot hemstaden, får väl se om lägenheten står kvar när man lämnar över ansvaret till de yra hönsen.


min relation till josse

Jag (Petra) har ju varit kompis med Josefin ett tag och jag har tänkt ge en resume av vår vänskap i bilder från fjällvandringen vi gjorde två dagar efter en sjudundrande turkietresa. Vi var slitna, vi var bruna och framförallt, taggade att gå i de svenska fjällen efter att ha legat på stranden i sju dagar. 
 
         
Fjällvandringen -06 med  |     Dagen då Josefin hittade en hjälm på kalfjället.
Emma Linneruth              |

                                                                  
Detta är, och jag poängterar, före
jag kom in i bilden och hjälpte
Josefin med matlagning.

Ja, efter denna lilla notis så kommer naturligtvis receptet på de underbara köttbullarna som josse just nu håller på att tillreda!
                                                                       
                                                                 

Finbesök

Efter en lång dag med mycket plugg för oss alla särskilt för mig (F) ramlade jag hem till lägenheten vid sextiden. På matschemat (Ja, vi har ett matschema som vi faktiskt följer rätt så bra!) stod att vi skulle laga Flygande Jakob, så sagt och gjort vi började laga. I brist på chilisås och jordnötter gjorde vi en egen improvisation med ketchup, chilikrydda och cashewnötter. Mitt i matlagnigen får Petra ett samtal om ett middagsbesök av en gammal klasskompis. Så vi lagar fyra portioner extra ris och tar fram lite mer kyckling (ryktet sa att denna man var stor i maten)
Full middagsförberedelse


Middagen blev utsökt och sinnet för mycket mat hade minskats hos besökaren, så kollektivmedlemmarna fick sig varsin matlåda. Nu sitter vi alla i köket och pratar om allt och inget. Axel som är fallskärmsjägare berättar om sina äventyr i lilla, lilla militärstaden och vi pratar på som vanligt. Historier om konstiga fynd i lägenheten och upplevelser på föreläsningar stod som vanligt på schemat.

Fallskärmsjägare på besök och Petra är mer än nöjd

------------------
Flygande Jakob  (4personer + 3 matlådor)      
Kyckling i lämplig mängd                             Ooh så gott!
Matlagningsgrädde
Ketchup
Chilikrydda
2 bananer                                                                        
Ett paket bacon
1 dl Cashewnötter
6 portioner ris

Stek kycklingen. Vispa upp matlagningsgrädden och tillsätt ketchup och chilikrydda. Lägg kycklingen, skivad banan i en ugnsfast form, håll på gräddblandningen. Grädda i 225 grader i ungefär 20 minuter. Koka riset under tiden, stek också baconen och låt rinna av på hushållspapper. När grytan är klar  i ugnen, strö över baconen och cashewnötterna. Ät och ha gärna sallad till. (Idag toppade vi det hela med vitkålssallad, supergott! Däremot så hade vi ingen fanta som de använder på pizzerior men men, allt kan man inte få när man är student..)


----------------------------
Nu väntar den obligatoriska kvälls tv:n med mer och mindre kulturella program. Gissar att klockan kommer närma sig elva innan vi bryter upp för att vila upp oss för nya äventyr.

Take care!
Kollektivet

vissa reservationer

måste bara tillägga till J:s senaste inlägg, det var INTE missionär jag var utan volontär. Men för det älskar jag Etiopien och betraktar det lite som mitt andra hemland. Ska bli gott att få visa yra höns runt i detta fantastiska land.

Som J också förespråkade: Åter till böckerna
/ Fanny

En sak vi har glömnt nämna till er alla läsare..

..Är att vi alla beger oss till lite varmare breddgrader den 28 december. Nämligen till Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Nu funderar ni säkert hur det kommer sig att vi ska åka just dit. Svaret är ganska lätt. Fanny har bott dära de senaste två åren och jobbat som missionär. Så vi är ett gäng på 6 brudar som åker ner dit över nyår. Detta kommer verkligen bli ett äventyr för oss alla. Fanny kommer ha fullt upp med att visa oss runt och ta med oss på äventyr. Det är nog tur att vi har henne med oss, annars vet jag inte hur detta kommer att sluta...

En sak vill jag starkt rekomendera till er, och det är bodycombat. Man får verkligen ut all ilska som man har i kroppen och svettet bara rinner. En timmes träning och man är som en ny människa efteråt. Man har ett stort leende på läpparna och känner verkligen att man lever efter denna timme. Så de tycker ja att ni ska pröva på ni som inte har gjort det.

Vi har tänkt oss att lägga ut lite bilder inom kort på lägenheten så ni får se hur den ser ut. hära. Är faktist väldigt nöjd över resultatet som blev efter att den blev renoverad.

Böckerna väntar på mig.. bäst att börja innan de är natt!

/Josse


Mexicana

vi alla tre sItter just nu vid middagsbordet och smälter en välförtjänt tacopaj. Josse har varit kulinarisk och förberedde två (!) tacopajer i söndags. Credit till henne. Hon var även på bodycombat före middagen(!). Credit till henne. Petra har varit på skolan och hade basgruppsarbete. Vi kom fram till att vi ska laga en äkta italiensk tomatsås. Josse visar nu lite moves från combaten mitt i köket och går snabbt vidare till att hitta chokladpraliner. Ja, iallafall, vi ska laga tomatsås och ha en HK-lektion inför resten av gruppen på seminariumet. Det tror jag blir uppskattat. Fanny har då varit på skolan hela dagen, checkat lite lagböcker och annat trist. Hon hade en föreläsare med backslick och skotskrutig skjorta...  I say no more.

Kvällens stora chock var när Josefin upptäckte att både Petra och Fanny har den eminenta bluetoothfunktionen på sina datorer. De andra två kan ana viss avundsjuka från yngsta kollektivmedlemmen.

Förresten - vi har fått hemlig information från Mr X om en väldigt känd Sverigeprofil. Tyvärr får inte undertecknad skriva mer detaljerat, fast vi hade velat.

--------------------------------------------------------

                        Tacopaj

4 portioner
Pajdegen: slå upp pajdeg i din kokbok. (Vår KokBok är att rekommendera)
Fyllning:
Stek köttfärsen som du har gömd längst in i frysen. 
Tillsätt en gul lök.
 Även en halv purjolök.
En spetspaprika (ja, det heter så, det går bra med en vanlig också.)
En burk euroshoppermajs för 5 kr.
Fräs detta tillsammans med köttfärsen och tillsätt tacokrydda.
Lägg i pajformen med pajdegen längst underst, och om så önskas, ett lock av deg ovanpå. (Finns risk att det blir för mkt deg dock)
Lite ost kan man krydda detta med, om det finns en början till mögelost i kylskåpet.
In i ugnen 200 grader, tills den är lätt, lätt gyllenbrun!
Detta är för att sedan efter nedfrysning ska den färdiglagas i ugnen! Detta kan liknas vid bake off!!

Hoppas det smakar:D

Fanny, Petra, Josse


En husmorsdag

Hej!

Idag har det varit en hektisk dag, vi har hunnit med allt möjligt ett hushåll behöver för att funka!

Kl 06.50 steg jag iallfall upp och traska tillsammans med de andra brudarna till tvättstugan. Kändes som om vi var pigor och skulle ut och mjölka korna. Josse blev tvungen att lämna sysslan till förmån för skolan, vilket är en giltig anledning. Jag och Fanny började inte förrän 10.00 så vi sprang emellan läggan och tvättstugan och försökte göra oss klara inför skolan. Jag hade en dötrist föreläsning till kl 12,  sen så cyklade jag hem i all hast för att tillreda gårdagens potatis- och purjolökssoppa! Receptet är väldigt gott, skriver det längst ner på sidan! Jag var den enda hemma så jag började stryka kläder från en enorm klädhög! Tro mig, tre tjejers tvätt i en hög kan verka ganska oöverkommligt. När brudarna kom hem fick jag naturligtvis beröm och jag slapp diska efter middagen! Helt underbart! Nu är klockan alldeles för mkt och Josse har varit duktig och diskat bort det sista. Basgruppsarbete kl 10 imorgon och jag måste orka läsa lite ur Stephen Kings "Signal" innan jag slocknar helt! 
------------------------------------------------------
Potatis och purjolökssoppa á la JossePetraFanny:
3 portioner plus 6 matlådor.
Krävs en stor kastrull!!

Sju medelstora potatisar (inte mandel)
två purjolökar (heter lettuce på engelska tror jag)
två grönsakbuljongstärningar
två STORA vitlöksklyftor
två-tre matskedar margarin
salt och peppar

Tillagning:
skala och skiva purjolöken och potatisarna, finhacka vitlöksklyftorna eller pressa dom!
koka upp ungefär en och en halv liter vatten i vattenkokaren så går det fortare och häll i kastrullen.
lägg i grönsaksbuljongtärningarna i ett glas med varmt vatten och smula sönder dem och häll även detta i kastrullen!
margarinet ska naturligtvis inte glömmas och kan läggas osmält direkt i kastrullen!
Glöm för bövelen inte att salta och peppra. Salta lite mer än vad du tror så blir det bra!
Låt koka under lock i 10 minuter sen så om potatisen har börjat mjukna så tar du en specialmakapär som pressar sönder potatisen och löken i kastrullen. Eller så kan man mixa det med en mixer stav eller vanlig mixer, men vi tycker det är godare med lite klumpar i. Efter det låt det koka i kanske fem-tio minuter till sen äre klartt!
Om man vill kan man lägga i lite creme fraiche antingen vid servering eller vid tillagning.
SERVERA GENAST och lägg upp sex matlådor till resterna.

Det roliga med denna maträtt är att man kan även lägga till lite stekt lax, eller korv för den delen vid servering. Ska prova det nästa gång!

Potatisen och purjolöken kostar bara 16 kr och en grönsaksbuljongstärningsask kostar kanske 20 kr, men då får man ju med en massa till, till nästa storkok!

Hoppas det smakar!

/Petra

En 4 för 3

Äntligen är den här, den efterlängtade bloggen!

Vi är tre tjejer som bor i Umeå på de ökända studentgehttot Ålidhem. Vi kommer att blogga om våran kullenariska förmågor, allmänt våra studentliv och våra tre olika stilar.

Vi som bor här är:

Josse: En sprallig tjej som pluggar lärare och vet definitift vart coronas dansgolv ligger.
Petra: En cool tjej som också pluggar till lärare, fast för de äldre barnen. Ny student i Umeå och är Josses lärljunge.
Fanny: En lite smartare tjej med fötterna på jorden, håller nere de andra utsvävarna på jorden. Pluggar det obegripliga pol.kand. Alltså statsvetenskap och nationalekonomi och ska bli expert på samhället när hon blir stor.

Vi är alla ursprungligen från norrlands guldkust, Pite(å). Frågan är hur vi nu alla har lyckats hamna i samma lägenhet här på Ålidhem! Vi har en liten aning om hur detta kom sig. Josse och Fanny är systrar. Josse har gått i samma klass som Petra. Fanny och Petra hälsade på varandra på stan. Så vi tyckte de passade bra att vi flyttade ihop.


Petra

Josse

Fanny

Mer om oss inom kort!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0