En husmorsdag

Hej!

Idag har det varit en hektisk dag, vi har hunnit med allt möjligt ett hushåll behöver för att funka!

Kl 06.50 steg jag iallfall upp och traska tillsammans med de andra brudarna till tvättstugan. Kändes som om vi var pigor och skulle ut och mjölka korna. Josse blev tvungen att lämna sysslan till förmån för skolan, vilket är en giltig anledning. Jag och Fanny började inte förrän 10.00 så vi sprang emellan läggan och tvättstugan och försökte göra oss klara inför skolan. Jag hade en dötrist föreläsning till kl 12,  sen så cyklade jag hem i all hast för att tillreda gårdagens potatis- och purjolökssoppa! Receptet är väldigt gott, skriver det längst ner på sidan! Jag var den enda hemma så jag började stryka kläder från en enorm klädhög! Tro mig, tre tjejers tvätt i en hög kan verka ganska oöverkommligt. När brudarna kom hem fick jag naturligtvis beröm och jag slapp diska efter middagen! Helt underbart! Nu är klockan alldeles för mkt och Josse har varit duktig och diskat bort det sista. Basgruppsarbete kl 10 imorgon och jag måste orka läsa lite ur Stephen Kings "Signal" innan jag slocknar helt! 
------------------------------------------------------
Potatis och purjolökssoppa á la JossePetraFanny:
3 portioner plus 6 matlådor.
Krävs en stor kastrull!!

Sju medelstora potatisar (inte mandel)
två purjolökar (heter lettuce på engelska tror jag)
två grönsakbuljongstärningar
två STORA vitlöksklyftor
två-tre matskedar margarin
salt och peppar

Tillagning:
skala och skiva purjolöken och potatisarna, finhacka vitlöksklyftorna eller pressa dom!
koka upp ungefär en och en halv liter vatten i vattenkokaren så går det fortare och häll i kastrullen.
lägg i grönsaksbuljongtärningarna i ett glas med varmt vatten och smula sönder dem och häll även detta i kastrullen!
margarinet ska naturligtvis inte glömmas och kan läggas osmält direkt i kastrullen!
Glöm för bövelen inte att salta och peppra. Salta lite mer än vad du tror så blir det bra!
Låt koka under lock i 10 minuter sen så om potatisen har börjat mjukna så tar du en specialmakapär som pressar sönder potatisen och löken i kastrullen. Eller så kan man mixa det med en mixer stav eller vanlig mixer, men vi tycker det är godare med lite klumpar i. Efter det låt det koka i kanske fem-tio minuter till sen äre klartt!
Om man vill kan man lägga i lite creme fraiche antingen vid servering eller vid tillagning.
SERVERA GENAST och lägg upp sex matlådor till resterna.

Det roliga med denna maträtt är att man kan även lägga till lite stekt lax, eller korv för den delen vid servering. Ska prova det nästa gång!

Potatisen och purjolöken kostar bara 16 kr och en grönsaksbuljongstärningsask kostar kanske 20 kr, men då får man ju med en massa till, till nästa storkok!

Hoppas det smakar!

/Petra

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0